Snel Rijk met de Priemgetallen!
Vorige week leerden we hoe we snel rijk konden worden met Minesweeper. Vandaag een gloednieuwe tip, waarmee wederom snel 1 miljoen Dollar binnengesleept kan worden.Het gaat om priemgetallen. U kent ze wel, van die getallen die slechts deelbaar zijn door 1 en zichzelf. Voorbeelden: 2,3,5,7. Bij kleine getallen komen ze nog wel vaak voor. Als de getallen groter worden, dan neemt het aantal drastisch af. Wiskundigen zijn nog steeds op zoek naar een eenvoudige formule waarmee bepaald kan worden of een willekeurig getal een priemgetal is of niet.
Reeds in 1859 ging er bij Georg Riemann een lamp branden. Hij nam een speciale functie om dit priemprobleem te lijf te gaan: de Zeta-functie. De Zeta-functie maakt gebruik van zogenaamde complexe getallen. Het rare van complexe getallen is dat gewone mensen er niets van begrijpen, maar voor wiskundigen wordt alles een stuk duidelijker. Riemann toonde aan dat in veel gevallen met de Zeta-functie goed voorspeld kon worden of een getal nu priem was of niet. In veel gevallen, zelfs heel veel gevallen. Riemann sprak het vermoeden uit dat de Zeta-functie wel eens voor alle getallen gebruikt kon worden.
Maar het bleef bij een vermoeden. Supercomputers hebben zich de laatste jaren de pleuris gerekend, maar een bewijs is er nog niet.
Ook de geniale wiskundige John Nash (1928) heeft zich tevergeefs op de Riemann hypothese gestort. Zijn levensverhaal is beschreven in het boek Een schitterend brein van Sylvia Nasar. Van geniaal naar gek, dat is zo'n grote stap nog niet, zo blijkt. In 1950 promoveert Nash op een proefschrift van 27 pagina's. In de winter van 1959 gaat het mis met Nash. Op de wiskundefaculteit vertelt hij zijn collega's dat er gecodeerde boodschappen van een andere planeet in de krant staan. Hij is voortdurend bang voor genocide, Armageddon, de Dag des Oordeels maar ook de Dag van de Oplossing van de Singulariteiten (!). Gedurende de jaren zeventig en tachtig spookt hij rond in Princeton, waar hij door studenten de Geest wordt genoemd.
Dit alles mag u natuurlijk niet verhinderen het Vermoeden op te lossen en het miljoen te innen. Waarvoor veel succes gewenst!
http://www.claymath.org/prize_problems/riemann.htm {Deze server lijkt gehackt, zit Nash hier achter?}
http://www.newscientist.com/nlf/1111/prime.html
Geen opmerkingen:
Een reactie posten